Alerji nedir?
Vücudumuzu koruyan bağışıklık sistemi, bazı insanlarda, normalde zararlı olmayan birtakım çevresel etkenlere karşı aşırı yanıt verir. Bu gereksiz yanıta alerji, bu yanıtı tetikleyen maddelere alerjen denir. Bağışıklık sistemi bu zararsız maddeleri tehdit olarak görüp antikor üretmişse; bu maddeye maruz kalınması durumunda vücut değişen şiddette bir tepki verir. Alerjik reaksiyonlar, tip I aşırı duyarlılık reaksiyonlarıdır ve IgE immünoglobulin sınıfına ait antikorlar bu yanıta aracılık eder. Birçok reaksiyon, hafif ve orta şiddette gerçekleşirken, bazıları ise gerçekten hayati risk taşıyan ve acil müdahaleyi gerektirecek şiddette olabilir. En ciddi, sistemik alerjik reaksiyonlar, anafilaksi olarak bilinir.
Alerjiler genel popülasyonun yaklaşık %25'ini etkiler. Bazı kişiler tanı konmadığından veya hafif semptomları ciddiye almadıklarından takip eden komplikasyonlardan etkilenebilirler (Örneğin alerjik astım) veya doğru bilgiye sahip olmadıklarından gereksiz diyet kısıtlamalarına gidebilirler.
Çoğu durumda, alerji erken çocukluk döneminde başlar. Bu, çocuklarının güvenliğini ve uygun gelişimini yönetmek zorunda olan ebeveynlere özel bir sorumluluk yükler. Ebeveynlere bu çabalarında yardımcı olmak için uygun bir teşhis ve erken tedavi edici müdahaleler şarttır.
IgE nedir?
İmmunoglobulin Sınıf E (IgE), antikorlar olarak bilinen bir molekül sınıfının parçasıdır. Sağlıklı bireylerde IgE'nin işlevi parazitik enfeksiyonlarla savaşmaktır. Alerjik bireylerde polen veya akar partikülleri gibi zararsız maddelere karşı IgE yanıtı oluşarak gereksiz bir yönlendirme söz konusu olur. Yüksek IgE seviyeleri olmadan Tip I alerjiler (ani tip) oluşamaz.
Karakteristik alerji belirtileri nelerdir?
- Kronik rinit
- Kaşıntı
- Gözlerde sulanma
- Nefes darlığı ve hırıltı
- Burun tıkanıklığı
- Kronik öksürük
- Deri döküntüsü
- Kaşıntı
- Kusma
- İshal
- Hapşırma
Tipik alerjen kaynakları nelerdir?
- Ev tozu akarları
- Kedi / köpek tüyü
- Süt
- Polen
- Yer fıstığı
- Buğday
- Kuruyemiş
- Balık ve Deniz Ürünleri
ALEX2 Allerji Paneli
Alerjilerinizin tetikleyicilerini bulmak için en son teknolojiyi kullanıyoruz!
ALEX2 Allerji Paneli, polen, akarlar, tüylü hayvanlar, böcek zehirleri, küfler ve mayalar, yiyecek ve lateks gibi ilgili tüm alerjen kaynaklarına yönelik spesifik
IgE antikorlarını saptayabilir (Penisilin gibi ilaç alerjenleri içermez).
ALEX2 ayrıca alerjik çapraz reaksiyonların kapsamlı bir şekilde anlaşılmasına, gıda alerjilerinin risk değerlendirmesine (kişiye özel diyet önerilerine imkan sağlamak için) izin veren birçok moleküler alerjenle donatılmıştır. Benzer şekilde, alerjene özgü immünoterapi (aşı tedavisi), semptomların ana tetikleyicisine (polen, ev tozu akarları ve böcek zehirleri için kullanılabilir) karşı yönlendirilebilir.
ALEX2, 300'e yakın alerjenle (117 ekstrakt ve 178 moleküler allerjen) donatılmıştır ve bağışıklık sisteminizin bu alerjenlerle reaksiyon gösterme durumunu araştırır. Kesin tanı doktorunuz tarafından konulur.
Neden ALEX2 Allerji Paneli’ni yaptırmalıyım?
ALEX2 testi, anamnez, klinik öykü veya fizik muayene gibi diğer teşhis bulgularıyla birlikte alerjik hastalıkların teşhisini desteklemeyi amaçlamaktadır. Alex2 ile total IgE ve alerjenlere karşı spesifik IgE’ler eş zamanlı olarak ölçülür. Duyarlılaştıran alerjen kaynaklarının tanımlanmasına ek olarak ALEX2 eksiksiz ve yüksek çözünürlüklü bir moleküler IgE profili sağlar.
ALEX2 testi serum inkübasyonu sırasında görev yapan, güçlü bir Çapraz reaktif Karbonhidrat Belirleyici (CCD'ler) inhibitörü içerir. Bu sayede yanlış spesifik IgE reaksiyonları önlenerek daha özgül bir yanıt elde edilir. Sonuç olarak test sonuçlarının özgüllüğü artar ve doktorunuz daha sağlıklı değerlendirme yapabilir.
ALEX2 Allerji Paneli ile;
- Bir hasta olarak, tedaviyi ve ihtiyacınız olan tavsiyeyi mümkün olan en hızlı yoldan alararak, bütüncül bakış sağlayan alerji testinden yararlanabilirsiniz.
- Bazı gıda alerjenleri diğerlerinden daha tehlikelidir. Bazı yiyecekler pişirildiğinde/fırınlandığında tolere edilirken, diğerleri pişirilmeye/fırınlanmaya karşı dirençlidir. ALEX2 Alerji Paneli size bununla ilgili bilgi sağlar.
- Çapraz reaktif karbonhidrat belirleyicilere (CCD'ler) karşı oluşmuş klinik olarak ilişkisiz IgE antikorları otomatik olarak bloke edilerek gerçek spesifik IgE’ler ölçülür.
- Alerjen immunoterapisi (alerji aşısı) bağışıklık sisteminizi alerjeni tolere etmesi için eğiterek alerjinizin nedensel tedavisine yardımcı olur.