Kolorektal patoloji tanımlanmasında ve sınıflandırılmasında endoskopi eşliğinde alınan dokuların patoloji incelemesi altın standarttır. Bununla birlikte teşhisteki esas gaye inflamasyonun ya da kanserin erken yakalanmasıdır.
Fekal kalprotektin bağırsaklarda, akut inflamasyona neden olan iltihabi bağırsak hastalıklarının teşhisinde ve inflamasyon seviyelerinin belirlenmesinde, polip şüphesinde ve korsinom şüphesinde kullanılan non-invaziv biyokimyasal bir testtir. Non-invaziv bir yöntem olan kalprotektin ölçümü, invaziv kolonoskopi ihtiyacını ortadan kaldıran bir tarama testi olarak ta kullanılabilmektedir.
KALPROTEKTİNİN YAPISI VE FONKSİYONU
Kalprotektin 36 kDa ağırlığında kalsiyum ve çinko bağlayan bir proteindir ve nötrofil sitozolünün yaklaşık %60'ını oluşturmaktadır. Daha az miktarlarda monositlerde ve reaktif makrofajlarda da tespit edilebilir. İltihabi ya da tümoral süreç sonunda nötrofiller bağırsak lümenine geçerler. Kalprotektinin, bakteri ve mantarlara karşı koruyucu bir özelliği bulunmaktadır. Enzimatik yıkıma karşı dirençlidirler ve gaitada kolaylıkla ölçülebilmektedir.
ARTMIŞ FEKALKALPROTEKTİN ATILIMINA NEDEN OLAN BAŞLICA HASTALIKLAR
- Crohn's Hastalığı
- Ülseratif Kolit
- Bağırsak Kanserleri
KALPROTEKTİN ÖLÇÜMÜ HANGİ DURUMLARDA GEREKLİDİR?
- İltihabi bağırsak hastalığının fonksiyonel bağırsak hastalığından ayrılması ve kolonoskopi gibi invaziv işlemlerden kaçınılması
- İBH (İnflamatuvar Bağırsak Hastalığı) aktivitesinin belirlenmesi
- İBH tedavilerinin etkinliğinin belirlenmesi
- İBH alevlenmelerinin belirlenmesi
- Endoskopi ve iğne fobisi olan hastalarda alternatif tanı testi olarak