Çölyak Hastalığı ve Gluten Duyarlılığı

Çölyak Hastalığı ve Gluten Duyarlılığı 

 

Çölyak Hastalığı (Gluten duyarlı enteropati olarak ta adlandırılır) buğday, arpa ve çavdarda bulunan gluten adlı bir proteine karşı alerjik reaksiyonla karakterize otoimmün bir hastalıktır. Bu alerjik cevap ince bağırsakta inflamasyona ve bağırsak duvarlarındaki villüsların yıkımına yol açmaktadır. Böylece besin maddeleri, vitaminler, mineraller ve elektrolitlerin em il im i bozulmaktadır. Hastalığın belirtileri arasında karın ağrısı ve şişkinlik, demir eksikliği anemisi (demir tedavisine cevap vermeyen), kanamaya eğilim, kemik ve eklem ağrıları, diyare, yorgunluk, gaz, yağlı-kokulu dışkı ve kilo kaybı bulurun. Hastalarda ayrıca dermatilis herpetiformis, osteoporoz ve bağırsakta lenfoma gelişiminde artmış risk gözlenir. Türkiye’de her 100 kişiden birinde bu hastalık bulunmakta fakat hastaların büyük bir kısmı bu hastalığın varlığından habersiz durumdadır.

Çölyak hastalarında semptomlar kişiden kişiye önemli miktarda değişim gösterebilmektedir. Tanısı bu nedenle gecikebilmektedir. Örneğin bir kişide kabızlık, diğer bir kişide diyare, bir başkasında ise dışkısında herhangi bir düzensizlik gözlenmeyebilmektedir.

Çölyak Hastalığı ve Gluten Duyarlılığı Paneli